Ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά η φορολογική δήλωση για σκοπούς ΦΠΑ

Ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά η φορολογική δήλωση για σκοπούς ΦΠΑ

Το υπ. Οικονομικών ήρθε με τροποποιητική πρόταση στην Επ. Οικονομικών της Βουλής
Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Η ηλεκτρονική υποβολή θα βελτιώσει τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ
1

Υποχρεωτική θα είναι πλέον η υποβολή φορολογικής δήλωσης με ηλεκτρονικά μέσα από όλα τα νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τροποποιητική πρόταση στην υφιστάμενη νομοθεσία που κατατέθηκε στη βουλή από το υπ. Οικονομικών.

Το υπ. Οικονομικών στην εισηγητική του έκθεση, επισημαίνει πως τα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη την υποχρέωση να υποβάλλουν με ηλεκτρονικά μέσα την φορολογική τους δήλωση για σκοπούς φόρου εισοδήματος. Προσθέτει ότι μετά την ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ σε Τμήμα Φορολογίας, κρίνεται αναγκαίο όπως οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων για σκοπούς άμεσης και έμμεσης φορολογίας συνάδουν.

Η προτεινόμενη νομοθεσία επιχειρεί να καλύψει την εναρμόνιση με τις αντίστοιχες διατάξεις του Τμήματος Φορολογίας που αφορούν την υποχρεωτική υποβολής φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς άμεσης φορολογίας, απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπουν την υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι αναμένεται η ηλεκτρονική υποβολή να συμβάλει στην βελτίωση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων στο Τμήμα Φορολογίας και στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση στον λογαριασμό των φορολογουμένων.

Τέλος, η προτεινόμενη νομοθεσία δεν θα επιφέρει αναδιοργάνωση στη Δημόσια Υπηρεσία, ενώ δεν αναμένεται αύξησης των δημοσίων δαπανών.

Σημειώνεται ότι οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Scroll to Top